Cum tratăm deformările coloanei vertebrale a copilului

Deformările coloanei vertebrale afectează aproximativ 6% dintre copii. Tratamente medicamentoase care să vindece aceste afecţiuni nu există, soluţiile fiind un stil de viaţă sănătos şi terapiile fizio-kinetice.

Deviaţiile coloanei vertebrale, precum cifoza (curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, provocând cocoaşa), scolioza (modificare în regiunea lombară, formându-se litera „C”) ori lordoza (normală în regiunea cervicală şi dorsolombară, dar anormală în orice altă parte a coloanei vertebrale) pot fi cauzate fie de factori genetici, fie de poziţia vicioasă pe scaun, la masă ori la birou etc., încă din timpul copilăriei. De aceea, semne ale prezenţei acestor afecţiuni pot fi observate încă din copilărie sau adolescenţă.

„Am un băiat de 15 ani care, de ceva vreme, are dureri de spate şi de cap. Este un adolescent, mă îngrijorează aceste dureri. Am fost la medicul de familie, mi s-a spus că este ceva normal, în condiţiile în care stă aproape tot timpul în faţa com-puterului şi să-şi schimbe stilul de viaţă. La vârsta lui, preferă mai degrabă să stea cu orele în faţa computerului, decât să facă sport, să se plimbe într-un parc sau măcar să se întâlnească cu prietenii în faţa blocului. Cât de grav este dacă resimte aceste dureri şi ce este de făcut?” – ne-a scris o cititoare „Cuget Liber”, Laura Grigore, 37 de ani, Constanţa.

Referitor la problema cu care se confruntă cititoarea care ne-a cerut ajutorul, am contactat-o pe Florentina Enescu, specialist fizio-kinetoterapie în cadrul Centrului de Recuperare Medicală AXIS.
Tot mai mulţi copii cu probleme la coloană
„De-a lungul generaţiilor, părinţii şi-au atenţionat mereu copiii să stea în poziţie dreaptă, astfel încât să aibă o ţinută normală. Dar, în ultima perioadă, incidenţa deformărilor coloanei vertebrale în rândul copiilor este în creştere. Iar rata îmbolnăvirilor reprezintă un semnal de alarmă pentru societatea românească, în condiţiile în care activităţile sportive au fost înlocuite de cele legate de utilizarea calculatorului, vizionarea programelor TV, care, împreună cu o poziţie incorectă avută în bancă la sala de curs, conduc în final la o creştere alarmantă a incidenţelor acestor boli şi, implicit, la consecinţele acestora”, a explicat specialistul.

De exemplu, numai în ultimii doi ani, la Centrul de Recuperare Medicală AXIS au fost înregistraţi şi trataţi peste 450 de copii, cu vârste între 10 şi 15 ani, cu afecţiuni ale coloanei vertebrale!
Tratament complex la Centrul de Recuperare AXIS
Ce se întâmplă dacă deformările coloanei (cifoza, scolioza, lordoza) nu sunt depistate şi tratate corect şi la timp? „Duc la limitarea mobilităţii, la dureri de spate şi de cap şi alte complicaţii importante, până la dintre cele mai grave, precum compresia plămânilor, care modifică respiraţia în mod negativ”, a atras atenţia specialistul Florentina Enescu.

De aceea, cititoarei noastre – dar şi celorlalţi părinţi care observă că fiul sau fiica lor prezintă o deformare a coloanei sau acuză dureri de spate sau de cap! – i se recomandă să se prezinte la un fizio-kinetoterapeut.

„Până acum ceva vreme, singura modalitate de prevenire şi combatere a deformărilor coloanei a fost exerciţiul fizic, kinetoterapia însoţită, atunci când era cazul, de tratament ortopedic. În Centrul de Recuperare Medicală AXIS, tratamentul acestor deformări este mult mai complex, adică pe lângă kinetoterapie pacienţii beneficiază de elongaţii ale coloanei, fixări postelongaţie în bandă kinesio-taping (procedeu propriu specialiştilor noştri!)”, a adăugat specialistul.
Mai multe informaţii puteţi obţine la numărul de telefon 0241/559.969.

(Articol publicat pe 7 Noiembrie 2013, în ziarul Cuget Liber)